دلیل آفت زدن دهان کودک
2/12/12تاثیر دندان در صورت
3/02/10عصب کشی دندان یکی از مهمترین و تخصصی ترین درمانهای دندانپزشکی است که توسط متخصص درمان ریشه انجام میشود. عصب کشی معمولا در دو یا چند جلسه بسته به میزان پیچیدگی درمان، توسط متخصص عصب کشی انجام میشود.
بیماران وقتی با درد بعد از درمان عصب کشی مواجه میشوند نگران این نکته هستند که درمان ریشه به خوبی انجام نشده است . درد بعد از ترمیم ریشه دندان یک فرآیند طبیعی است.
علت دندان درد بعد از عصب کشی چیست ؟
این درد به دلایل مختلفی بروز میکند و البته همه افراد ممکن است آن را تجربه نکنند .
● عصبکشی ناکامل : اگر عصبکشی بهصورت کامل انجام نشود و مقداری از عصب در دندان باقی بماند، بعداز انجام عصبکشی باعث ایجاد درد بسیار شدیدی میشود . کانالهای ریشه بسیار ریز هستند و آناتومی پیچیدهای دارند. بههمیندلیل گاهی دندانپزشکان قادر به مشاهده این اعصاب نیستند و آنها را در کانال باقی میگذارند.
● تورم و التهاب بافت اطراف لثه: با وجود اینکه دندانپزشک ریشه عصبی را از دندان خارج کرده است، هنوز اعصاب کوچکی در لیگامانها و بافت اطراف دندان وجود دارد. هنگامی که این ناحیه ملتهب شود، مثلا پساز یک عمل دندانپزشکی، این انتهای عصبی نیز میتواند ایجاد ناراحتی کند.
● آسیب ابزار جراحی به بافتهای اطراف حین عصبکشی: ممکن است ابزار دندانپزشکی که برای عصبکشی استفاده میشود، بهطور ناخواسته به بافت حساس اطراف آسیب برساند. در این صورت با توجه به اینکه این نواحی عصبکشی نشدهاند ، اعصاب موجود در ناحیه آسیبدیده حس درد را به سیستم عصبی مرکزی منتقل میکنند و حس درد برای فرد ایجاد میشود.
● پرکردگیهای موقت با ارتفاع بیشتر از دندانهای مجاور : زمانی است که دندانپزشک پرکردگی موقت انجام داده و آن را بهاندازه کافی صاف نکرده است . اگر پرکردن حتی کمی بالاتر از دندانهای اطراف باشد، میتواند باعث شود که دندان در آن نقطه سختتر گاز بگیرد که باعث درد دندان میشود.
درمان درد دندان عصب کشی شده:
تعیین دقیق علت درد دندان عصبکشی شده نیازمند یک رویکرد تشخیصی چند وجهی است. فراتر از ارزیابیهای بالینی مرسوم، تکنیکهای تصویربرداری پیشرفته مانند رادیوگرافی دیجیتال ، عکس (CBCT) میتوانند تغییرات ظریف در ساختار دندان را آشکار کنند و به شناسایی ناهنجاریهای مرتبط با عصب کمک کنند. تستهای حسی عصبی، مانند تست پالپ الکتریکی و ارزیابی حساسیت حرارتی( تست دما)، با اندازهگیری پاسخدهی عصبی، بیشتر به معمای تشخیصی کمک میکنند.
مراقبت های بعد از عصب کشی برای کاهش درد
با انجام یک سری از امور مراقبتی و رعایت نکات تغذیه ای می توانید تا مقدار قابل توجه ای درد بعد از این درمان را کم کنید. مانند :
- استفاده از کیسه یخ : کیسه های یخ قابل تهیه از داروخانه ها می باشند و برای کاهش تورم و کم کردن درد بسیار تاثیرگذار هستند.
- عدم انجام ورزش : در طول هفته اول بعد از عصب کشی توصیه می شود که ورزش نکنید تا فشارهای ناشی از آن موجب افزایش درد نشود. این فشارها حتی ممکن است روند درمان و بهبود درد را کاهش دهد.
- عدم مصرف دخانیات : موادی که در انواع دخانیات از جمله سیگار وجود دارند یک عامل تحریک کننده هستند که روند درمان را کاهش می دهند.
- استراحت کافی : با افزایش زمان استراحت به بدن کمک می کنید تا تحت فشار کمتری قرار بگیرد و سیستم ایمنی با سرعت بالاتری فرآیند بهبود بیماری را انجام دهد.
- برنامه غذایی مناسب : بعد از عصب کشی، دندان شما و همچنین بافت اطراف آن دچار حساسیت می باشند، پس باید از خوردن غذاها و میوه های سفت و چسبنده خودداری نمود.