آیا همه دندان ها را می توان ایمپلنت کرد؟
97/07/24آیا می توان عصب کشی دندان با لیزر انجام داد؟
97/08/01راهکارها و دستورالعمل های جدید در رابطه با پروتز دندان یا دندان های مصنوعی
اخیرا دستورالعمل های جهانی جدیدی در رابطه با بهترین مراقبت ها و اهمیت پروتزهای کامل دندان به انتشار رسیده است. این دستورالعمل ها توسط Oral Health Foundation به همراه پنل تخصصی جهانی و مستقل آن و آموزش هایی از جانب GSK گسترش یافته است. این گزارش به همه شواهد موجود می پردازد و نکات ریزی در رابطه با اینکه چطور باید با پروتزهای کامل دندان برخورد کرد، ارائه می دهد.
اما اهمیت این دستورالعمل ها چیست؟ به همین دلیل به گفته یکی از متخصصین پروتز دندان در مجهزترین کلینیک دندانپزشکی تهران به بررسی این موضوع می پردازیم.
در ابتدا اولین سوالی که از متخصص پروتز مجهزترین کلینیک دندانپزشکی تهران پرسیده شده، این که پروتز دندان یا dentures (دندان های مصنوعی) چه می باشند؟
دندان های مصنوعی که از نامشان هم پیدا می باشد، در واقع جایگزینی برای دندان های از دست رفته یا افتاده می باشند. حتما دیده اید آن هایی که دندان هایشان را به طور کامل از دست داده و از این پروتزهای دندانی استفاده می کنند، چقدر اعتماد به نفس پیدا کرده اند؛ اما این را هم یادآور می شویم که خوردن غذا برایشان کمی سخت می باشد. به همین دلیل استفاده از یک دست کامل پروتزهای دندان توصیه می شود، چون در این صورت خوردن غذای سالم را برای آن ها راحت تر کرده و لبخندی همراه با اعتماد به نفس را برای آن ها به همراه خواهد داشت.
این پروتزها از جنس پلاستیک یا فلز می باشند و بسته به اینکه چند دندان از دست داده باشید، از پروتز تکه ای یا کامل استفاده می شود. پروتزهای پارشال یا تکه ای در واقع فضایی که بین دو دندان به جا مانده را پر می کند، پروتزهای کامل هم که از نامشام پیداست، کل فک و جای دندان های طبیعی را پر می کنند.
در ادامه و آگاهی کامل از پروتزهای دندان، از متخصص پروتز مجهزترین کلینیک دندانپزشکی تهران سوال شد که چرا نیاز به عمل به یکسری دستورالعمل ها در رابطه پروتزهای دندان می باشد؟
به گفته متخصص، این دستورالعمل های جدید به سه دلیل نیاز می باشند ـ سردرگمی در رابطه منابع اطلاعتی مختلف کمتر شود، سلامت بیمار پیشرفت کند، در نهایت به دلیل نیاز قشر مسن جامعه به این پروتزها بیشتر شده است.
سال هاست که بحث اهمیت مراقبت از دندان های مصنوعی مطرح می باشد. مثلا همین تمیز کردن آن ها. تحقیقات نشان داده است که آن هایی که دندان مصنوعی می گذارند، از محدوده متفاوتی از این نیازها را برای تمیز کردن پروتزها به کار می گیرند. برخی با آب و صابون می شویند، برخی با خمیردندان می شویند، و بسیاری هم که از محصولات سفید کننده و بلیچینگ استفاده می کنند. همین ها به نظر می رسد که کمی گیج کننده باشد که چطور می توان این پروتزها را به بهترین شکل در جای خودشان نگه داشت.
دوم بهداشت ضعیف دندان های مصنوعی می تواند بهداشت دهانی ضعیف تری به همراه داشته باشد و مشکلات بسیاری را به همراه داشته باشد. خیلی ها هستند که مراقبت های دهانی ضعیفی دارند، اما فقط به خاطر این است که نمی دانند چطور از پروتزها مراقبت کنند، یا گاهی اوقات فکر می کنند اصلا نیازی به مراقبت از آن ها نیست.
در نهایت می بینید که این دستورالعمل ها برای بهداشت دهان و دندان های مصنوعی بسیار مهم می باشند. هر چه پیرتر می شوید، احتمال بیشتری می رود که چند دندان یا حتی بسیاری از دندان های طبیعی تان را از دست بدهید. پس با این حساب باید یکسری دستورالعمل های جدی در این رابطه از حالا به قشر وسیعی از جامعه داد.
با تمام این ها چطور باید دندان های مصنوعی را تمیز کرد؟
قبل از اینکه دستورالعمل های گفته شده منتشر شوند، هیچ راهنمای دقیق و کاملی نبوده که بتواند در رابطه با اینکه هرچند وقت یک بار باید پروتزها را تمیز کرد یا چگونه باید آن ها را تمیز کرد، کمک کند. آن هایی که پروتز گذاشته اند، باید برای تمیز نگه داشتن دندان های مصنوعی شان همچنان تلاش کنند و آن ها را به بهترین شکل نگه دارند.
از جمله باید مسواک بزنید، از مسواک مخصوص پروتز دندان استفاده کنید و روزانه دندان های مصنوعی را تمیز کنید. نباید خمیردندان هایی استفاده کنید که ساینده باشند، چون می توانند روی دندان مصنوعی خراش بیندازند. به جای آن از شوینده های مخصوص دندان مصنوعی استفاده کنید.
آیا نیاز است که روزانه دندان های مصنوعی را با آب و صابون شست، یا اینکه در صورت مسواک زدن نیازی نیست؟
حتی اگر دندان های مصنوعی را هر روز مسواک می زنید، باید همچنان شستشوی آن ها را در برنامه کاری تان داشته باشید. در واقع بخش دوم مراقبت ها و تمیزکردن دندان های مصنوعی می باشد. با استفاده از شوینده های مخصوص دندان مصنوعی می توان هر گونه پلاک را به صورت شیمیایی شکست، چون ممکن است با مسواک زدن هم از بین نروند. بهترین راهی که می توان مطمئن شد هیچ پلاکی روی دندان های مصنوعی نیست.
در رابطه با نگهداری پروتزها در شب چطور؟ درآوردن آن ها مهم است یا خیر؟
مگر اینکه به هدف خاصی نخواهید آن ها را در بیاورید، وگرنه توصیه می شود که شب ها حتما از دهان درآورده شوند. در واقع آخرین کار قبل از خوابیدن تان باشد. شب ها آن ها را دربیاورید، چون کاهش درد و ناراحتی تان کمک می کند و از بروز عفونت جلوگیری می کند، به خاطر همین انقدر مهم می باشد.
در صورت پروتز دندان نیاز است که مرتب نزد دندانپزشک رفت؟
البته که مهم می باشد، و همیشه بوده است. فرقی ندارد که دندان طبیعی باشد یا دندان مصنوعی. این ملاقات ها به تیم دندانپزشکی این فرصت را می دهد که مطمئن شوند پروتزها به بهترین نحو عمل می کنند یا خیر.
همچنین در صورت داشتن هرگونه نگرانی یا مشکلی می توانید از این ملاقات ها استفاده کنید.