آیا می توان عصب کشی دندان با لیزر انجام داد؟
97/08/01روکش دندان چه فرقی با ایمپلنت دندان دارد؟
97/08/08دندان دراوردن نوزادان
دندان دراوردن زمانی که اولین دندان نوزاد در می آید، اتفاق می افتد. اینجاست که حتی دندانپزشک اطفال در کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی هم با دیدن سفیدی دندان داخل لثه، خبر از دندان دراوردن نوزاد می دهد. معمولا هم بین سنین 6 تا 12 ماهگی چنین پروسه ای رخ می دهد.
دوتا دندان های جلویی که در فک پایین می باشند، معمولا اول از همه ظاهر می شوند، به همراه دندان های جلویی دیگر که در ادامه آن ها رویش پیدا می کنند. مولارها هم بعد از درمی آیند که در اخر هم کانین ها در می آیند.
در سن 3 سالگی کودکان معمولا 20 تا دندان هایشان کامل درامده است.
با گذشتن این دوره از دندان دراوردن کودکان، شاید بارها شده که مادران نزد دندانپزشک اطفال در کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی مراجعه کرده باشند. احتمالا به خاطر علائمی که از نوزادشان در این مدت دیده باشند. به یکسری از این علائم اشاره می کنیم :
- جویدن اشیا توسط نوزاد
- گریه های بیش از اندازه و غیر معمول
- به سختی خوابیدن
- آبریزش آب دهان بیش از اندازه معمول
- گیجی
- از دست دادن اشتها
- قرمزی، تورم و یا حساسیت لثه ها
- بالا رفتن دمای بدن (البته به مقدار کمی)
تحقیقات می گویند که علائم اوج دندان دراوردن همان روی دندان اولی دیده می شود. همانطور که کودک بزرگ می شود، احتمالا دیده شده که یکسری علائم خفیف دیگری در نوزاد دیده شود که دندانپزشک اطفال در کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی به آن اشاره می کند. علائمی که شاید برخی والدین را نگران کند عبارتند از :
- احتقان
- سرفه
- اسهال
- تب بالا
- افزایش تعداد دفعات اجابت مزاج کودک
- راش
- نخوردن مایعات
- استفراغ کردن
چطور می توان علائم دندان دراوردن کودک را کنترل کرد؟
اگر یک نوزاد از علائمی که یاداور شدیم، رنج می برد، بهتری یکسری روش های خانگی به کار گیرید. از جمله این درمان ها عبارتند از :
آب دهانش را خشک کنید : با آبریزش بیش از اندازه دهان نوزاد، ممکن است پوستش حساسیت پیدا کند. از یک پارچه تمیز برای پاک کردن آب دهان کودک استفاده کنید. یک کرم یا پماد هم برای اینکه پوست نوزاد حساس نشود، استفاده کنید.
ماساژ دادن : به آرامی لثه را انگشت یا یک پد مرطوب مالش دهید تا درد، ناراحتی و حساسیت نوزاد کمتر شود.
لثه را سرد کنید : از یک قاشق سرد یا کمپرس سرد استفاده کنید و آن را روی لثه نوزاد بگذارید. اینکه می گوییم از پارچه سرد استفاده کنید، منظور یک خنک است نه یک چیز یخ زده.
غذاهای سفت و سخت : نوزادانی که غذاهای سفت و سخت می خورند، کمی با این جویدن لثه هایشان آرام می شود. مثلا می تواند یک تکه خیار یا هویج خنک باشد. به دقت مراقب خوردن تکه های غذا باشید که در گلوی کودک گیر نکند.
داروهای بدون نسخه : کودکانی که چنین حساسیتی دارند، می توانید از مسکن استفاده کنید. چیزهایی مثل استامینوفن و ایبوپروفن مخصوص کودکان. فقط حواستان باشد که بیش از یکی دو روز از مسکن استفاده نکنید.
چه زمانی نیاز به مراجعه نزد دندانپزشک اطفال می باشد؟
والدین و پزشکان اطفال معمولا می گویند در خانه می توان از راه های خانگی ساده ای برای درمان استفاده کرد، مثل کمپرس سرد و ماساژ.
فقط در صورتی که کودک تب بالایی داشت، حتما باید او را نزد پزشک اطفال برد؛ یا مثلا علائمی که در مورد دندان در اوردن خیلی غیر معمول باشد.
همچنین توجه داشته باشید در صورت استفراغ نوزاد بیش از 12 ساعت خطرناک است. در چنین مواردی، باید دلایل زیرلایه ای آن را کشف کرد، مثلا به خاطر عفونت یا آلرژی غذایی نباشد.